keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Kirjailija kertoo kirjoittamisesta

Stephen King: Kirjoittamisesta. Muistelmia leipätyöstä. (On Writing. A Memoir of the Craft, 2000.) Suom. Ilkka Rekiaro. Tammi, 2000.

En ole aikaisemmin lukenut tätä kirjaa, jota on kehuttu hyväksi, joten kirjastosta otin iltalukemiseksi.

Image for Kirjoittamisesta from Suomalainen.comKirjan ensimmäinen osa on elämäkertaa lapsuudesta nuoruuteen ja menestysaikojen alkuun.  Vaikka King kertoo sellaisistakin tapahtumista, jotka eivät suorastaan liity kirjoittamiseen, kirjoittamiseen liittyvät asiat ja tie kirjailijaksi ovat keskeisellä sijalla. Mukana Kingin elämässä olivat tässä vaiheessa myös alkoholi ja huumeet.

Toinen osa käsittelee kirjoittamista. Osiossa on paljon kiinnostavaa ja ajattelemisen aihetta antavaa, mutta myös sellaista, joka ei suoraan sovi suomalaiseen kirjoittamismaailmaan, esimerkiksi agentin hankkiminen. Amerikanenglannin tyyliseikat eivät nekään kaikki istu suomen kieleen, mutta Kingin omia kirjoittamistapoja käsittelevät ohjeet vaikuttavat varsin pätevän tuntuisilta. Ymmärrän ratkaisun, että suurin osa tekstiesimerkeistä ja niiden korjauksista on jätetty kääntämättä.

Lopuksi kirjassa on vielä toinen elämäkerrallinen osio. King kertoo siinä, miten auto ajoi hänen päälleen hänen ollessaan kävelyllä. Hän loukkaantui pahasti, mutta kuntoutui ja alkoi taas nauttia kirjoittamisesta.

Kirjoittamisesta on mielenkiintoinen kirja. Kaikkein eniten pidin elämäkertaosuuksista. Myös kirjoittamisopas on kiinnostava, varsinkin, kun se sisältää paljon omakohtaisia esimerkkejä. Kirjan lopussa King luettelee muutaman sivun verran äskettäin lukemiaan kirjoja. Kyllä siellä joitakin käännöskirjoja myös näkyy olevan, mutta englanninkielisestä maailmastahan se enimmäkseen ovat.

ooo

Kirjamessuilta tuli myös tehtyä hankintoja; sain muutaman arvostelukappaleen ja muutaman kirjan ostin. Niistä sitten myöhemmin.

Ei kommentteja: