perjantai 12. elokuuta 2016

Naisia, ruokaa, rakkauttakin

Säädyllinen ainesosaLeena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa. Teos, 2016. 

Leena Parkkisen teos Säädyllinen ainesosa sijoittuu 1950-luvun Helsinkiin. Muita tärkeitä paikkoja ovat Tukholma ja Pariisi. Keskeisiä teemoja ovat rakkaus, kaipaus, säädyllisyys ja ruokakin.

Kirjan päähenkilö Saara on yhden lapsen kotiäiti, joka joutuu muuttamaan miehensä työn takia Helsinkiin. Saaran miestä Juhania ei kuvata muuten kuin satunnaisin vedoin: Juhania harmitti, kun uusi koti oli vanhassa talossa Töölössä, kun hän olisi halunnut asua uudessa talossa modernissa ympäristössä. Juhani oli ärtynyt, jos ruoka ei ollut valmiina hänen tullessaan töistä. Juhani ei huomannut vaimonsa ja lapsensa syövän pelkkää perunaa, kun hän valitti lihapalansa sitkeyttä. Juhani ei halunnut lähteä minnekään iltaisin, hän joutui työssä puhumaan pötyä ihan tarpeeksi.

Naimisiinmeno sovittiin oikeastaan jo ensitapaamisella. Juhani suuteli ja sanoi olevansa tosissaan: tutustutaan ja mennään naimisiin. Saara suostui, niin kuului tehdä. Juhani ei vaikuta ihannemieheltä, mutta hän on mies kuitenkin, ja naisen kuuluu mennä naimisiin miehen kanssa. Se on säädyllistä, ja muu oli tuohon aikaan laitontakin. Ja poikaansa Saara rakastaa.

Säädyllinen ainesosa kuvaa 1950-luvun elämää. Päähenkilöiden rakkaustarinat yhdessä ja erikseen muodostavat keskeisen osan kirjan sisällöstä. Niissä on kauneutta ja haikeutta, mutta myös pelkoa ja salailua, sillä kaikenlainen rakkaus ei saanut näkyä. Tietysti myös miehen ja naisen suhteessa piti olla kaikin tavoin säädyllinen, mutta kahden naisen suhde oli rikollista ja sairautta.

Kirjassa laitetaan myös ruokaa, matkustetaan ja vakoillaan. Kokonaisuus on nautinnollinen lukuelämys.


Ei kommentteja: