torstai 23. huhtikuuta 2015

vielä lisää Asimovia

Isaac Asimov: Säätiön alkusoitto. (Prelude to Foundation, 1988.) Suom. Anu Niroma. WSOY, 1994.

Isaac Asimov (1920-1992) kuuluu maailman merkittävimpiin tieteiskirjailijoihin ja Säätiö-sarja on hänen tunnetuin työnsä.Asimov julkaisi alkuperäisen Säätiö-trilogian jo 1950-luvulla, mutta jatkoi sarjaa myöhemmin, 1980-luvulla. Ensin tuli kaksi kirjaa, jotka sijoittuivat trilogian jatkoksi, 1988 ilmestyi Säätiön alkusoitto ja lopuksi Kohti Säätiötä, joka sijoittuu Säätiön alkusoiton ja Säätiö-trilogian väliin.

Nuori matemaatikko Hari Seldon on pitänyt esitelmän, jossa hän kertoo tulevaisuuden ennustamisen matemaattisesti olevan mahdollista teoriassa, mutta ei käytännössä.Tämä riittää siihen, että useammatkin tahot havittelevat Seldonia. Hän hän saa kuitenkin salaperäisen auttajan, jolla on sekä rahaa että valtaa, ja seuralaisekseen ja henkivartijakseen nuoren naisen, Dors Venabilin. Kaksikko pakenee paikasta toiseen ja samalla Hari Seldon saa sekä korvaamattomia tietoa psykohistoriaan että perheen.

Tämä sarja on ihmeen hyvin kestänyt aikaa, on selvästi todellinen klassikko. Kaivan varmaan jossain vaiheessa esille lisää Säätiö-kirjoja.

Ei kommentteja: